Walk of Wisdom

6 t/m 12 september liep ik de Walk of Wisdom, een mooi uitgezette wandeling van 136 km rond Nijmegen. Voor ik op pad ging, ben ik twee keer gezegend, door mijn mantragroep met lied en tekst, en daarna aan de vloedlijn door Elly. Met een Yantra ketting van een dierbare groep vriendinnen om mijn hals, veel appjes met wensen, was het een mooie start van een onvergetelijke week met mezelf.
De Stevenskerk in Nijmegen is een mooie plek om te starten en weer aan te komen, je wordt bijgeschreven als pelgrim en de foto bij het symbool van de route is al traditie.
Wat is de natuur toch prachtig en helend. Fijne onderkomens in trekkershutten of bij vrienden op de fiets, mooie ontmoetingen met Martine, Karin van Dijk en Lilian Tan, en vele onverwachte leuke en ontroerende gesprekjes onderweg. Fijn om in stilte te lopen, te zingen als ik zin had, te rusten als ik moe was.
De rugzak, aanvankelijk een ‘last’ werd steeds meer een ‘maatje’, alles wat ik nodig had op mijn rug. Het gaf een beschermend gevoel. Namen als de Duivelsberg, de Heksendans, het Reichswald riepen van alles op, maar de energie was licht. In het Reichswald, waar vele duizenden soldaten zijn omgekomen in WO2, hebben Martine en ik ‘Return again’ gezongen.
Topper was voor mij de Sint Jansberg, een soort droomvlucht (de Efteling) in het echt, ik weet zeker dat er elfen en kabouters waren al kon ik ze niet zien.
Aan de lapjes-of koortsboom bond ik alle meegegeven stukjes stof en zong ik een lied van heling. Het was open dag op de Tempelhof in Winssen toen ik daar langs kwam, hoe leuk, het kunstenaarsduo Huub eb Adelheid Kortekaas heeft het symbool van deze route, de zaailing, ontworpen.
Dankbaar voor mijn lijf dat dit nog steeds kan en voor een dierbare ervaring rijker.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Een cirkel rond

Ruim 20 jaar geleden, toen ik actief was in de humanistische uitvaartbegeleiding, kwam mij een folder onder ogen die meteen mijn belangstelling wekte. Er zou een lezing in Zeist gegeven worden over ‘opbaren met graszoden’. Er stond een naam, Tineke Jansen *, en een telefoonnummer. 
Ik belde op om me aan te melden.

Lees verder
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Ho’oponopono

Een jaar of vijf geleden hoorde ik de term voor het eerst: Ho’ oponopono.
Het is een oude Hawaiiaanse manier van verzoening en vergeving, die bestaat uit vier zinnen:

Lees verder
Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Ho’oponopono

Opbaren met graszoden, een pleidooi

Heb je weleens gehoord van opbaren met graszoden? 
Het is een vredige, ecologische en energetisch schone manier van koelen waarbij de ziel van de overledenen geholpen wordt rustig het lichaam te verlaten. 

Lees verder
Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Opbaren met graszoden, een pleidooi

Meditaties voor in deze tijd

Sommigen van jullie spreek ik, de meeste echter niet, dus ik heb geen idee hoe jullie in deze tijd omgaan met wat er op ons pad komt.
Het is inmiddels een jaar geleden dat Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Meditaties voor in deze tijd

Nieuwe heilige momenten

In het stadhuis was het mijn beurt om een paar eenvoudige huwelijken te sluiten. We doen dit bij toerbeurt en zien de echtparen van te voren niet; daarom heet het eenvoudig: Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe heilige momenten

Afscheid van de maandelijkse Rode Tent

Afgelopen dinsdagavond was de laatste Rode tent in deze maandelijkse vorm, samen met Caroline de Boer. We hebben teruggeblikt op de afgelopen jaren, waarbij ik heb verteld over het ontstaan en de veranderingen. We hebben de vele vrouwen die zich hebben kunnen Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Afscheid van de maandelijkse Rode Tent

De kringloop van leven, dood

De afgelopen twee weken heb ik een bijzonder cursus gevolgd met als titel:
Wat is de verbinding tussen de ontwikkeling van de aarde en de mens?
Twee weken kunstzinnige ontwikkeling geleid door Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor De kringloop van leven, dood

Tonglen

Nu ik een workshop over je voorbereiden op sterven en de dood aan het voorbereiden ben, lees ik van alles, en in boeken over het Boeddhisme (voor zover je nog over Het Boeddhisme kan en mag spreken)  staat een mooie oefening die ik met je wil delen: Tonglen. Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Tonglen

Zes veel voorkomende reacties op het sterven en de dood

Joan Halifax is een Zen boeddhist met jarenlange ervaring in hospices in de Verenigde Staten. Ze schrijft boeken en geeft lezingen en retraites.
Een van haar boeken draagt de titel: ‘ Als sterven dichtbij komt’, en ditzelfde boek is ook verschenen als:  ‘De laatste woorden van liefde’.
In dit boek beschrijft ze veel eigen ervaringen met stervende mensen en Lees verder

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Zes veel voorkomende reacties op het sterven en de dood