Zingen

“Een dag niet gezongen is een dag niet geleefd”. 

Zingen werkt verbindend en ontspannend, en is voeding voor de ziel.
Als je bij mij komt zingen, moet er niets en mag er veel. Ervaring met zingen is niet nodig, alleen de wens om met plezier te zingen.
De mantra’s die ik begeleid komen uit alle windstreken en sommige uit mijn eigen hart. Mantra’s zijn oorspronkelijk korte heilige teksten in het Sanskriet die herhaald worden en een helende werking op het lichaam hebben. Aanvankelijk gesproken, werden ze later ook gezongen.
In de loop der jaren worden de namen ‘mantra’, ‘chant’ en ‘pson’ door elkaar gebruikt om aan te geven dat het om korte herhalende zinnen gaat. Het maakt dat je niet hoeft te blijven denken wat je zingt zodat je meer naar binnen kunt keren.

De Groenlandse sjamaan Anganquaag verwoordt mooi wat zingen betekent:
“Er is geen betere remedie tegen de zwaarte van het leven als zingen.
Maar dat niet alleen; hoe meer je zingt, hoe heler je wordt.
Je wordt een heel mens, een heel persoon. Je sterkt je lichaam, je sterkt je ziel. En je sterkt je geest, iedere keer dat je voor je Schepper een lied zingt vanuit je hart. Zo kom je in balans. En als je in balans bent, word je zelf tot een gebed, tot een mens die verandert in kracht en schoonheid voor zijn Schepper.
Daarom zingen de mensen. Ze zingen om hun Schepper te eren –ook als ze dat helemaal niet beseffen. Dat is iets heel natuurlijks – zo natuurlijk dat niemand erover nadenkt. Je zingt gewoon. Je hebt er geen speciale pek voor nodig,
De plek om te zingen is het leven.
Het doet er vaak helemaal niet toe wat je zingt.
Je zingt om uitdrukking te geven aan je geest.
Dat volstaat – gewoonlijk. Want het komt ook voor dat het er wel toe doet welk lied je inzet. Zoals bij ceremoniën. Maar nog belangrijker is of je met je hart zingt. Dat het lied uit je geest opstijgt.”

Het zingen van mantra’s, rituele en eenvoudige liederen bied ik op verschillende locaties aan:

In het Couveehuis in Den Haag iedere maandagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur, en een tweede groep van 15.45 tot 17.15 uur, info klik hier

Met dank aan Ruud Vollebregt voor de foto’s in het Couveehuis

In de meditatieruimte in de Cyclaamstraat, 2 hoog, waar we de vier grote wendes in het jaar vieren met drum, zang en een klein ritueel rond een vuurtje buiten.
datum: zie agenda
tijd: 19.30 tot 21.00 uur
aanmelden bij: marion@ruimtevoorrituelen.nl

In de duinen van Den Haag, zie agenda
Als je wilt komen zingen, dan stuur ik je na je bericht de locatie
Ik heb een app groep voor spontaan zingen in de duinen; als je daaraan toegevoegd wilt worden, laat het me weten.

Je kunt me ook vragen voor een dagdeel of bij een ritueel om mantra’s te begeleiden, met een thema of in een bepaalde taal.
Ik ben ook bereid bij uitvaarten mantra’s te begeleiden en/of de naam van de overledene te zingen, tijdens de dienst of aan het graf.

Daarnaast geef ik twee ochtendworkshops op verzoek:

Bezin(g) je eigen levensloop, info klik hier

Bezing je overleden dierbare(n), info klik hier

reactie deelneemsters:
“Gisteren heerlijke mantra’s gezongen in Monster in de tipi van Marion Kuipéri.  Was heel intens. Ik verheug mij al op de volgende keer. En wat een schitterende plek voor de tipi!” Martina

“De hele week wilde ik al tegen je zeggen hoe fijn onze maandag-zingen was. Ik liep vrolijk en me krachtig voelend op straat na afloop. En dat geluk duurde uren. Hilda

“Het is echt zo ontzettend fijn op de maandagmiddag, voor mij een van de hoogtepunten van de week. Sinds ik bij jou zing, leeft er altijd een lied in mij!” Jasperina