Achtergrond en visie labyrint

Wat is een labyrint?
Een labyrint is een eeuwenoud symbool dat de weg naar binnen, naar de kern aangeeft. Het is in vele culturen gevonden en werd meestal spiritueel gebruikt. In de kathedraal van Chartres was het bijvoorbeeld onderdeel van de inwijding van monniken.
Het labyrint bestaat – in tegenstelling tot een doolhof – uit één doorlopend pad dat na allerlei rondingen uiteindelijk uitmondt in het centrum. Je kan er dus op vertrouwen dat je altijd in het centrum uitkomt.

Het kan meditatief gelopen worden, als afronding van een periode, als onderdeel van een ritueel, als viering of met een intentie bijvoorbeeld voor de vrede. Ook kan een labyrint gelopen worden als afsluiting van je leven.

Een labyrintloop kan een verdiepende ervaring zijn bij een overgangsritueel. Het is dan een symbolisch pad dat je loopt. De weg kan symbool staan voor de fasen in je leven die je hebt doorlopen, bijvoorbeeld je jeugd, je leven als vruchtbare vrouw, je werk. Je loopt de weg naar de kern, of als je wilt je loopt je levenspad zoals je het tot nu toe hebt gelopen met al z’n omwegen, kronkels en dwalingen, steeds weer terugvoerend naar je pad om tenslotte tot de kern, het moment van hier en nu, uit te komen. Hier sta je dan en doorvoel je hoe dit moment voor je is. Van daaruit zet je de volgende stap, de toekomst tegemoet. Je loopt dezelfde weg terug, maar het is niet dezelfde weg want je loopt hem nu met een ander perspectief en met de ervaring van het hier en nu.

Om trots op te zijn! Samen met een groep Nederlandse en Belgische labyrintwerkers werkte ik aan dit prachtige nieuwe boek, waar we stem gegeven hebben aan het labyrint.
Gebundelde wijsheid over het labyrint, met veel prachtige foto’s om de smaak te pakken te krijgen. Een boek voor mensen die het labyrint net ontdekt hebben en ook voor mensen die hun plezier in labyrinten willen voeden met andere inzichten en mogelijkheden.
In februari 2021 is het boek, geschreven door 14 Nederlandse en Belgische labyrintwerkers, verschenen. Op deze pagina lees je er meer over en ook waar je het kunt bestellen.

Een stap voor stap verslag van een reis door het labyrint kun je hier lezen, geschreven door Chris Harteveld
En een (korter) verslag lees je hier, geschreven door Anjo Abbink