Achtergrond zang en drum

“Music is outer meditation: meditation is inner music. They go together, hand in hand, embracing each other.”  Osho

Zingen heeft altijd een rol gespeeld in mijn leven. Toen ik tien jaar was, schreef ik mijn eerste liedjes, van binnen naar buiten. Ik maakte liedjes voor het schoolcabaret en zong in verschillende koren. Momenteel zing ik in kamerkoor  ‘de Byrds‘  (we zingen oa muziek van William Byrd) olv Elodie Schuddeboom. In 2016 ben ik cello les gaan nemen. Ook zing ik graag meerstemmige liederen of improviserend met vrouwen en formeer soms gelegenheidsgroepjes. En maak ik mantra’s, eigen liederen en muziek op gedichten. Er is eigenlijk altijd muziek in mij en ik loop vaak te neuriën.

Tijdens de opleiding tot stembevrijder ging er een wereld van mogelijkheden voor me open: het plezier van iedere keer opnieuw creëren, vrij en voluit zingen, het gevoel dat je ziel zich laat horen, de mogelijkheid anderen op een laagdrempelige manier hun eigen muziek en klanken te laten vinden, de helende werking van klank, en het combineren van zang met mijn verlangen om hedendaagse rituelen meer in de westerse wereld te brengen.

Inmiddels heb ik 3 cd’s gemaakt met mantra’s, eigen liedjes en vrouwenliederen, deze laatste voor de Rode tent en vrouwencirkels.
Ik speel gitaar (en een beetje piano en accordeon), begeleid en schrijf zelf mantra’s waarbij mensen vrij hun eigen tweede of derde stem kunnen zoeken en zingen.
Heel fijn vind ik het om voor stervenden te zingen en wens ik dat er bij uitvaarten vaker mantra’s gezongen worden vanwege de verbindende en troostende werking.

Inmiddels heb ik een aantal sjamanendrums en drie framedrums, die ik met veel plezier inzet bij rituelen en in de tipi. Om dit plezier te ervaren bied ik rond de vier grote wendingen in het jaar een avond ‘drummen en zingen in de tipi’  aan, waarbij we de overgang naar het nieuwe seizoen met een klein ritueel markeren.
Ook kun je bij mij een individuele sessie afspreken met de drum om de helende werking ervan aan den lijve te ervaren.

Tipi
In september 2012 heb ik een tipi (*) aangeschaft en een veldje gehuurd, naast de Cultuurschuur, in Monster, vlakbij Den Haag.  In september 2015 is de tipi in handen overgegaan van de Cultuurschuur zodat nog meer mensen er gebruik van kunnen maken. Momenteel sta ik stil bij de vier grote wendes door het jaar rond het vuur en vier Allerzielen op deze plek. Ik werk graag in een kring waardoor we elkaar kunnen zien en ontmoeten.
(*) Een tipi is een ronde tent die door de oorspronkelijke bewoners van Noord Amerika werd gebruikt om in te wonen. Er wordt een vuur in het midden gemaakt en er is een rookgat waardoor de rook omhoog kan. Het was ook een ontmoetingsplek. Er vonden bijeenkomsten en vergaderingen plaats waarbij men in een kring zat. De reden hiervan was dat iedereen gelijk is, dat iedereen elkaar kan zien waardoor het veilig is voor de hele groep.