Rode Tent

“Tijdens de nieuwe maan verzamelden de vrouwen van een stam zich in wat een ‘maanhut’ werd genoemd in de Indiaanse traditie of de ‘rode tent‘ in het Midden Oosten. Ze verzamelden geen voedsel en kookten niet. Ze gunden zichzelf tijd voor rust en vernieuwing. De vrouwen kwamen samen, richtten hun energie naar binnen en bouwden zichzelf opnieuw op als voorbereiding op de komende maand.”  (vrij naar Denise Lynn)

Toen het boek ‘The Red Tent’ verscheen, werden vrouwen herinnerd aan deze manier van samenleven en werd een diep verlangen wakker gemaakt. The Red tent verhaalt over Dina, de jongste en enige dochter (na 12 broers) van Jacob, die opgroeit in stamverband met haar vier moeders. De vrouwen van de stam komen iedere maand bij nieuwe maan samen in de Rode tent waar ze gevrijwaard zijn van hun dagelijkse verplichtingen, kunnen uitrusten, menstrueren, elkaar verhalen vertellen, huilen, lachen en slapen. Ook vinden bevallingen plaats op deze plek. Het boek volgt het leven van Dina die haar eerste menstruatie ritueel ontvangt in de Rode tent, en later in haar leven, ver weg van haar familie, de steun van de vrouwen mist maar ook vrouwen weet te mobiliseren in crisissituaties.
Alisa Starkweather is in Amerika gestart met het opzetten van een ‘Red tent’ , en dit initiatief is door oa Corrine Baard in Nederland geïntroduceerd. Inmiddels zijn er meer dan 70 Rode tenten verspreid over Nederland, waar vrouwen iedere maand samenkomen.

Jaren geleden, na het schrijven van het boek ‘Hoera ik ben ongesteld’, ben ik gestart met een vrouwencirkel om vrouwen de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten op een andere laag dan die van het alledaagse ‘kletsen’, waar we elkaar in een veilige sfeer kunnen ontmoeten, uitrusten van de hectiek van alledag, de stilte kunnen (en durven) ervaren, rituele liederen zingen, delen wat ons bezighoudt en elkaar steunen.

Drie jaar lang heb ik (maandelijks) de Rode tent gehoed samen met Caroline de Boer. We voelden beiden dat het tijd was dit af te ronden.
Vanaf januari 2021 faciliteer ik op onregelmatige basis een Rode tent met een thema. Daarvoor kun je het beste de agenda op mijn website en nieuwsbrief in de gaten houden.
Praktisch:
Het is fijn als je je aanmeldt gezien een maximum aan plek in de meditatieruimte.
Locatie: Cyclaamstraat 14, 2565 pe Den Haag, tenzij anders vermeld
Datum:  zie agenda
Tijd: 19.30 tot ongeveer 22.00 uur met uitloop
Neem als je wilt iets kleins lekkers mee om met elkaar te delen
Bijdrage is 15 euro (en als dit een groot bezwaar is, neem dan even contact op).

Reacties:
“Dank je wel Marion, het was mooi, fijn, intiem en bijzonder. Wat fijn om zo met vrouwen onder elkaar te zijn. Dank dat je dit organiseert en zeker tot een volgende keer.” Yolanda

“Wat heb ik genoten van de warme en intieme vrouwencirkel gisteravond.” Michelle

Lieve Marion, ik wil je bedanken voor een heel bijzondere avond. Dank je wel, het heeft me heel goed gedaan.  Weronika