Vele soorten labyrinten

Er zijn inmiddels vele soorten, vormen en varianten op labyrinten ontwikkeld. Hiervoor verwijs ik graag naar de website van de landelijke labyrintwerkers: labyrintwerk.nl.

De oudste vorm is het klassieke labyrint, gevonden als afbeelding op rotsen uit de prehistorie. Het klassieke labyrint bestaat uit zeven gangen die oa corresponderen met de zeven chakra’s. Dit labyrint maak ik vaak bij een labyrintloop op het strand.
Ook heb ik deze op doek van 7,5 x 7,5 m

Een variant hierop is het pimalabyrint, afkomstig van de Pima-Indianen uit Arizona. De plattegrond van het labyrint is afkomstig uit de volgende legende: Siuhu, ook wel grote broer, had de Pima-indianen alles geleerd wat ze nodig hadden. Van jagen tot landbouwen en van kleren maken tot mandenvlechten. Toch bleven sommige indianen hem lastig vallen met onnozele vragen. Daarom heeft hij zich teruggetrokken in een ingewikkeld labyrint.
De Pima-indianen zijn mandenvlechters waarvoor ze wilgentenen gebruiken, een heilige boom. In de manden die ze vlechten wordt vaak het patroon van de legende van Siuhu verwerkt.

Het pimalabyrint maak ik ook geregeld
op het strand en heb ik op een doek
van 5 X 5 m

Een mooie vorm is het hartlabyrint, ontworpen door Selma Sevenhuijsen. Het wordt als een fijn labyrint ervaren om te lopen omdat je als het ware naar je eigen hart loopt. Regelmatig maak ik deze in de vorm van lichtjes en gebruik ik deze ook bij herdenkingen van een dierbare.
In Den Haag ligt op begraafplaats Westduin een permanent hartlabyrint dat vrij te lopen is.


Tegenwoordig maak ik regelmatig een ‘nieuwe’ vorm: het Aquarius-labyrint, met een ingang en een uitgang op een andere plek, meer hierover te lezen op deze site

https://www.youtube.com/watch?v=Avy40dPYN3A

Een mooi en informatief boek is: ´Het labyrint als inwijdingsweg´ door Roger Rundqvist
Het onlangs verschenen boek ‘ Wegwijs in het labyrint’ , geschreven door 14 labyrintwerkers, geeft veel informatie over achtergrond, vorm, invulling, hoe en waar in te zetten, hoe en waar te leggen, met veel afbeeldingen en tips  lees verder