Ho’oponopono

Een jaar of vijf geleden hoorde ik de term voor het eerst: Ho’ oponopono.
Het is een oude Hawaiiaanse manier van verzoening en vergeving, die bestaat uit vier zinnen:

Het spijt me
Vergeef me alsjeblieft
Ik hou van je
Dankjewel

Het bijzondere verhaal dat de wereld is overgegaan en waardoor dit ritueel bekend is geworden, gaat in het kort als volgt: 30 jaar geleden heeft de therapeut, Dr. Hew Len, een hele afdeling met mentaal-gestoorde criminelen in een gevangenis geholpen door Ho’o pono pono toe te passen in de zwaar beveiligde psychiatrische instelling van het Hawaï State Hospital. Het was daar heel gevaarlijk. Artsen werden aangevallen, isoleercellen zaten altijd vol en er mocht geen bezoek komen. Vanuit zijn werkruimte in de buurt van het ziekenhuis bekeek Dr. Hew Len de dossiers van de patiënten en paste Ho’oponopono toe. Met zijn methode ruimde hij hun problemen op en na drie jaar kon de afdeling worden gesloten. Het was er weer veilig, de patiënten waren weer aanspreekbaar en werkten mee met re-integratieprogramma’s.
Op internet is er veel over te vinden. Er worden workshops aangeboden en er zijn mantra’s gemaakt op deze vier zinnen. Er zijn kleine boekjes over verschenen, en het boek ‘Zero Limits’ , geschreven door dr Hew Len en dr Joe Vitale, beschrijft het idee erachter uitgebreider. Volgens dr Hew Len is de belangrijkste doelstelling van Hoʻoponopono om te komen tot ‘de staat van nul’, waar je geen herinneringen, geen identiteit maar onbegrensde mogelijkheden ervaart. Hetzelfde wat je volgens het boeddhisme ervaart als je regelmatig mediteert.
Ik probeer deze zinnen dagelijks vele malen te zeggen, tijdens gebeurtenissen maar ook als ik alleen ben. Ook als ik terugkijk op een situatie, ontmoeting of gesprek, kan ik de zinnen zeggen. Ik ervaar dat ik er zachter van word. En dat ingewikkelde zaken of irritaties oplossen.
En dan vergeet ik de zinnen weer een hele periode.
Gelukkig zingen we in de mantragroepen nu ook een Ho’ oponopono lied, in het Duits:  https://www.youtube.com/watch?v=-zss6SpOKgo
Maar wat is Ho’oponopono nu precies?
De letterlijke vertaling van Ho’oponopono is ‘geestelijke reiniging’. Wat je doet is ‘intunen’ op je problemen. Je maakt jezelf volledig verantwoordelijk voor alle  problemen en vervolgens druk je op de ‘delete-knop’ met behulp van het Ho’oponopono mantra. Constant herhaal je: ‘het spijt me’, ‘vergeef me’, ‘ik hou van je’ en ‘bedankt’. Door verantwoordelijkheid voor problemen te nemen en vervolgens een staat van volledige zelfliefde te ervaren, zouden deze oplossen. De informatie wordt als het ware ge-reset en keert terug naar de oorspronkelijke oertoestand, ‘back to zero’. Het maakt niet uit wat het probleem is. Het enige dat van belang is, is dat de informatie wordt losgelaten. Alleen de Bron/universum kan helen en alles terugbrengen tot de oorsprong. Om daarmee in contact te komen, moet je zelf blanco zijn. Je moet een zero kunnen zijn. Dat is onze natuurlijke staat: zuiver van hart en helder van geest.
”Kort gezegd: Ho’oponopono zorgt ervoor dat je ego op één lijn komt met je ware zelf, je diepere kern. Het is een zeer simpele en mooie manier om met jezelf te werken.
Vergelijkbare vergevingspraktijken werden uitgevoerd op de eilanden in de zuidelijke Stille Oceaan, waaronder Samoa, Tahiti en Nieuw-Zeeland. Als iemand fysiek of geestelijk ziek was, kwam de familie bij elkaar om Ho’ oponopono te doen, dat werd geleid door het oudste familielid of een stamoudste. Deze techniek wordt nog steeds toegepast met veel succes. Het schijnt zo te zijn dat aan het eind van de 20e eeuw rechtbanken in Hawaï misdadigers konden opleggen traditionele Ho’ oponopono met hun familie uit te oefenen. 

Wat een geschenk dat deze oeroude wijsheid nu steeds bekender wordt in het westen.
https://vivalavidalifestyle.com/nl/hooponopono-4-simpele-zinnen-die-je-leven-kunnen-veranderen/

Een jaar of vijf geleden hoorde ik de term voor het eerst: Ho’ oponopono.
Het is een oude Hawaiiaanse manier van verzoening en vergeving, die bestaat uit vier zinnen:

Het spijt me
Vergeef me alsjeblieft
Ik hou van je
Dankjewel

Het bijzondere verhaal dat de wereld is overgegaan en waardoor dit ritueel bekend is geworden, gaat in het kort als volgt: 30 jaar geleden heeft de therapeut, Dr. Hew Len, een hele afdeling met mentaal-gestoorde criminelen in een gevangenis geholpen door Ho’o pono pono toe te passen in de zwaar beveiligde psychiatrische instelling van het Hawaï State Hospital. Het was daar heel gevaarlijk. Artsen werden aangevallen, isoleercellen zaten altijd vol en er mocht geen bezoek komen. Vanuit zijn werkruimte in de buurt van het ziekenhuis bekeek Dr. Hew Len de dossiers van de patiënten en paste Ho’oponopono toe. Met zijn methode ruimde hij hun problemen op en na drie jaar kon de afdeling worden gesloten. Het was er weer veilig, de patiënten waren weer aanspreekbaar en werkten mee met re-integratieprogramma’s.
Op internet is er veel over te vinden. Er worden workshops aangeboden en er zijn mantra’s gemaakt op deze vier zinnen. Er zijn kleine boekjes over verschenen, en het boek ‘Zero Limits’ , geschreven door dr Hew Len en dr Joe Vitale, beschrijft het idee erachter uitgebreider. Volgens dr Hew Len is de belangrijkste doelstelling van Hoʻoponopono om te komen tot ‘de staat van nul’, waar je geen herinneringen, geen identiteit maar onbegrensde mogelijkheden ervaart. Hetzelfde wat je volgens het boeddhisme ervaart als je regelmatig mediteert.
Ik probeer deze zinnen dagelijks vele malen te zeggen, tijdens gebeurtenissen maar ook als ik alleen ben. Ook als ik terugkijk op een situatie, ontmoeting of gesprek, kan ik de zinnen zeggen. Ik ervaar dat ik er zachter van word. En dat ingewikkelde zaken of irritaties oplossen.
En dan vergeet ik de zinnen weer een hele periode.
Gelukkig zingen we in de mantragroepen nu ook een Ho’ oponopono lied, in het Duits:  https://www.youtube.com/watch?v=-zss6SpOKgo
Maar wat is Ho’oponopono nu precies?
De letterlijke vertaling van Ho’oponopono is ‘geestelijke reiniging’. Wat je doet is ‘intunen’ op je problemen. Je maakt jezelf volledig verantwoordelijk voor alle  problemen en vervolgens druk je op de ‘delete-knop’ met behulp van het Ho’oponopono mantra. Constant herhaal je: ‘het spijt me’, ‘vergeef me’, ‘ik hou van je’ en ‘bedankt’. Door verantwoordelijkheid voor problemen te nemen en vervolgens een staat van volledige zelfliefde te ervaren, zouden deze oplossen. De informatie wordt als het ware ge-reset en keert terug naar de oorspronkelijke oertoestand, ‘back to zero’. Het maakt niet uit wat het probleem is. Het enige dat van belang is, is dat de informatie wordt losgelaten. Alleen de Bron/universum kan helen en alles terugbrengen tot de oorsprong. Om daarmee in contact te komen, moet je zelf blanco zijn. Je moet een zero kunnen zijn. Dat is onze natuurlijke staat: zuiver van hart en helder van geest.
”Kort gezegd: Ho’oponopono zorgt ervoor dat je ego op één lijn komt met je ware zelf, je diepere kern. Het is een zeer simpele en mooie manier om met jezelf te werken.
Vergelijkbare vergevingspraktijken werden uitgevoerd op de eilanden in de zuidelijke Stille Oceaan, waaronder Samoa, Tahiti en Nieuw-Zeeland. Als iemand fysiek of geestelijk ziek was, kwam de familie bij elkaar om Ho’ oponopono te doen, dat werd geleid door het oudste familielid of een stamoudste. Deze techniek wordt nog steeds toegepast met veel succes. Het schijnt zo te zijn dat aan het eind van de 20e eeuw rechtbanken in Hawaï misdadigers konden opleggen traditionele Ho’ oponopono met hun familie uit te oefenen. 

Wat een geschenk dat deze oeroude wijsheid nu steeds bekender wordt in het westen.
https://vivalavidalifestyle.com/nl/hooponopono-4-simpele-zinnen-die-je-leven-kunnen-veranderen/

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.