Opbaren met graszoden, een pleidooi

Heb je weleens gehoord van opbaren met graszoden? 
Het is een vredige, ecologische en energetisch schone manier van koelen waarbij de ziel van de overledenen geholpen wordt rustig het lichaam te verlaten. 

In Zwitserland kent men dit gebruik nog. 
Er komt geen koelplaat aan te pas.

Hoe werkt het en waarom zou je opbaren met graszoden?
Wat er gebeurt is dat er graszoden op theebladen of bakblikken onder het bed, de baar of de kist/mand worden geplaatst. Twee of driemaal per dag worden deze graszoden rijkelijk besproeid met water waarin kwartsdruppels en rozemarijn badmelk zijn opgelost. De combinatie van deze elementen zorgt voor het aangaan van processen die het sterfproces ondersteunen. Gras, rozemarijn en silicea (oplossing van fijngemalen bergkristal) hebben een sterke verbinding met het licht.

Gras werkt verkoelend. Het onttrekt warmte aan de omgeving omdat gras warmte nodig heeft, waardoor de ruimte koeler wordt. Bovendien verdampt het water dat op het gras gespoten wordt, waardoor de lucht koel wordt. Zo wordt samen met de lucht ook het lichaam gekoeld.

Door dit gebruik komen drie elementen in de ruimte: aarde, water en lucht. Het vierde element, het vuur, komt van de kaarsen die branden.
Zo is de overledene omgeven en ondersteund door de vier elementen.

Mocht je het spannend vinden om hierop te vertrouwen, dan kun je altijd koelelementen (in zachte washandjes of doeken gewikkeld) rond het lichaam leggen, met name bij het hoofd.

Voor wie is het geschikt?
Deze zachte manier van opbaren is passend wanneer je:

–          gevoelig bent voor elektriciteit en straling

–          je verbonden voelt met de natuur

–          weet, gelooft of hoopt dat het leven niet ophoudt na de dood

–          je andere (onzichtbare) lichamen rustig de tijd wil geven zich ongestoord los te maken

–         de dagen tussen overlijden en uitvaart belangrijk vindt

De eerste drie dagen zijn met name van belang (zie mijn blog over waken bij overledenen).
Na drie of vier dagen kan de mand/kist gesloten worden.

De angst voor afbraak van het lichaam, voor onaangename geuren is zo groot dat er automatisch wordt gekozen voor een koelplaat. Want anders…..en dan komen er nare verhalen over stank en verval. Eigenlijk is dit de angst voor de dood. We zijn totaal niet meer gewend een dood lichaam te zien en met het dode lichaam toe te groeien naar de uitvaart.

Tips:
Ramen gesloten houden.
Bakje met koffiedik neerzetten tegen onaangename geuren.
Losse bloemen zonder water neerleggen die het sterfproces ondersteunen.
En mocht je toch kiezen voor een elektrische koelplaat, zet dan gewoon het geluid uit, haal de stekker eruit als je bij de overledene bent.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.