Meditaties voor in deze tijd

Sommigen van jullie spreek ik, de meeste echter niet, dus ik heb geen idee hoe jullie in deze tijd omgaan met wat er op ons pad komt.
Het is inmiddels een jaar geleden dat er officieel een pandemie werd uitgeroepen. Aanvankelijk dachten de meesten van ons dat we er eensgezind snel doorheen zouden komen. Het afgelopen jaar heeft ons inmiddels anders geleerd, en niemand weet hoelang dit nog gaat duren.

Ik heb makkelijk praten, in mijn fijne huis vlakbij het strand, met een partner, kinderen en vrienden die ik regelmatig zie, en met wie we in een soepelheid omgaan. Noem het mijn bubbel. Dat wil niet zeggen dat ik niemand spreek. Ik ken mensen die in huis blijven uit angst voor besmetting tot mensen die iedere week naar het museumplein gaan om hun grens te tonen, en de meeste mensen bewegen zich daar ergens tussenin. En ik zie en hoor wat de langdurige maatregelen voor gevolgen hebben. Inmiddels lijkt het middel vele malen erger dan de kwaal. Dan voel ik boosheid, machteloosheid, frustratie, verdriet en bespeur ik bij mezelf een neiging tot neerslachtigheid. Ik weet dat dat allemaal niets helpt.

Twee en een half jaar lang heb ik een meditatie cursus gevolgd bij Thomas Mayer, een Zwitserse meditatie leraar die zich met hart en ziel inzet voor een verbinding met onszelf, met elkaar, met de natuur, met de elementenwezens en vooral met de geestelijke wereld.
Kortgeleden heeft hij een brochure samengesteld met 28 meditaties voor deze tijd, als antwoord op de grote spirituele uitdagingen waarmee we ons geconfronteerd zien.  Ik citeer:

Diese Meditationen stärken – wenn man sie macht – die geistige Anbindung und Souveränität und möchten dazu beitragen, das kollektive Feld zu entspannen. Es sind Meditationen um den Gefühlsraum zu klären, den Denkraum zu erhellen, die eigene soziale Positionierung zu klären, die Gesundheit zu stärken, den Tod zu integrieren und kollektive dunkle Impulse zu heilen.

Je kan steeds kiezen welke meditatie je op dat moment aanspreekt en deze met je meenemen in je dagelijkse meditatiemomenten.
Ook tracht Thomas Mayer een geesteswetenschappelijke ordening van de corona crisis in een grotere context te plaatsen.

De meditaties helpen mij enorm om mijn eigen midden te houden en het gevoel te hebben dat ik ‘ iets heilzaams doe voor de wereld’ op mijn manier.
Ik belicht een meditatie die mij speciaal raakte, waarin hij uitlegt dat het in deze tijd niet meer voldoende is om twee of drie keer per dag een moment te mediteren, te bidden of zich te bezinnen, omdat de tijd hiertussen te lang is en negatieve invloeden in die tussenliggende tijd makkelijk bij ons binnen kunnen dringen. Hij raadt aan ieder uur een moment te nemen om je af te stemmen op het grotere geheel, een gebed te spreken of een bekrachtigende gedachte te mediteren en bij je zelf na te gaan of je verbonden bent met het goede.

Ik heb inmiddels een app gedownload (Beezone) die nu ieder uur via een mooi muziekje mij herinnert aan een moment van afstemming.

Wat helpt jou in deze tijd?

Dit is de link naar de brochure: https://www.anthroposophische-meditation.de/fileadmin/media/Coronakrise/2021_03_Spirituelle_Notwehr_in_der_Corona-Krise_-_28_Meditationen.pdf
En dit is zijn website: https://www.anthroposophische-meditation.de/nederlands

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.