Over werk, waarheid en perspectief

Langzamerhand verdwijnen mijn vaste wekelijkse activiteiten. 
Bij twee kan ik niet meegaan in de maatregelen van uitsluiting en controle,(ik zie me al bij de deur staan: jij wel, jij niet, zie je het voor je?) en de derde activiteit houdt op omdat de gemeente de subsidie aan een goed lopende vrijwilligersorganisatie per 1 januari stopt. 
Godzijdank heb ik een partner naast me met een vaste baan.

Boeiend gebeuren dit, wat wordt er van me gevraagd?
Met die vraag leef ik al een aantal dagen.
En het antwoord zou kunnen zijn: misschien wel niets.
Dit antwoord zal op een bepaalde laag zeker waar zijn.
Stop met doen, we ‘zijn’ te weinig, altijd maar bezig.

In ons leven zijn vele lagen, allemaal door elkaar, naast elkaar. 
Op een andere laag wordt er iets anders van me gevraagd. 
Waar luister ik naar? 
Wat is waar?
Welke keuzes maak ik? 

Er wordt veel gezegd en geschreven over wat waar is en wat niet. 
Wat is waarheid? 
Zeker in deze huidige tijd een interessante vraag die wat langer als vraag zou mogen leven.

Volgens Steiner, uitgewerkt in een boek door Albert Soesman*, hebben we twaalf zintuigen, waaronder de gedachtenzin. Dit zintuig is nodig om een gevoel voor waarheid te ontwikkelen. 
Gedachtenzin ontwikkel je door jezelf en anderen vragen te stellen, oprechte vragen, waardoor je inzicht krijgt, je inzicht verbreedt en verdiept. Je ontdekt dat er veel waarheden zijn afhankelijk van het perspectief van waaruit gekeken wordt.

 Alles wat in deze tijd gebeurt is ook vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Daardoor kunnen zoveel mensen elkaar niet bereiken, niet begrijpen. 
En daar ligt nu juist de sleutel. De sleutel om een brug te vormen, om in verbinding te blijven: word nieuwsgierig, stel vragen als je iets niet begrijpt, houd je eigen oordeel en conclusie nog even achter, en luister met oprechte nieuwsgierigheid.

Wat ik verder ga doen, wat ik ga aanbieden of niet, de tijd zal het leren. 
Rituelen blijf ik begeleiden. 
En ik blijf zingen, want dat zingen goed is voor je ziel en je lichaam, dat ervaren velen met mij al jarenlang.

*https://www.christofoor.nl/boek/9789060384244/de-twaalf-zintuigen

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *